Katja Lilja (Balanssitraining/Balanssitravel) tuottaa monipuolisia liikunta- ja hyvinvointipalveluja sekä toimituksellisia sisältöjä painettuihin julkaisuihin ja digitaaliseen mediaan. Hän on toiminut päätoimisena hyvinvointialan yrittäjänä vuodesta 2003 saakka.
Katja Liljan missio on kohentaa ihmisten hyvinvointia sekä tuottaa elämyksiä sekä ajatuksia herättäviä sisältöjä olivatpa ne sitten kirjoitetun sanan, motivaatioluennon, koulutuksen, valmennuksen, joogaretriitin tai liikuntatapahtuman muodossa. Yksi keskeinen tavoite on saada ihmiset ikään, kokoon, näköön tai kuntoon katsomatta innostumaan liikunnan ja iyengarjoogan tarjoamista moninaisista elämyksistä, hyvästä olosta ja itsensä kehittämismahdollisuuksista.
Katja järjestää joogamatkoja ja tapahtumia, opettaa yrityksissä tilauspalveluna iyengarjooga- ja pilateskursseja, tekee kuntosaliohjauksia, luennoi ja tuottaa virkistyspäivien sisältöä sekä toimittaa oppikirjoja. Näiden lisäksi hän järjestää kaikille avoimia kursseja iyengarjoogasta ja pilateksesta sekä toimii Suomen iyengarjoogayhdistyksen hyväksymänä virallisena mentorina uusille iyengarjooganopettajiksi opiskeleville. Hän opettaa työpajoja ja kouluttaa liikunnan ja joogan ammattilaisia paitsi Suomessa myös ulkomailla.
Yrityksille ja yhteisöille
- iyengarjooga: kurssit, työpajat, yksityistunnit, mentorointi
- pilates: kurssit ja yksityistunnit
- yksilö- ja pienryhmävalmennus (esimerkiksi kuntosaliohjaus)
- virkistyspäivät ja työhyvinvointitapahtumat
- luennot
- artikkelit, kirjat ja muut toimitukselliset sisällöt
Yksityisille
- joogamatkat Suomeen ja ulkomaille
- iyengarjooga: kurssit, työpajat, yksityistunnit, opettajaopiskelijoiden mentorointi
- pilates: kurssit ja yksityistunnit
- yksilö- ja pienryhmävalmennus (personal training)
- kylpylätapahtumat
Hyvinvointialan työhistoriasta
Yrittäjäuransa aikana Katja on opettanut monipuolisesti joogaa, liikuntaa, valmentanut ja kouluttanut liikunnan ammattilaisia. Hän on järjestänyt joogaretriittejä sekä Suomessa ja ulkomailla sekä suunnitellut ja toteuttanut iyengarjoogan työpajoja ja hyvinvointitapahtumia esimerkiksi Solaris-kylpylöihin. Katja on suunnitellut ryhmäliikunnan tuntikonsepteja vastannut Idealfit-kuntokeskusten ryhmäliikunnasta (2005–2016). Hän toimi Kuntoplus-lehden liikunta-asiantuntijana ja toimittajana (2007–2016) ja kirjoitti artikkeleita ja teosarvioita Tanssilehteen ja Liikekieleen (2006–2014). Katja on kirjoittanut liikuntaan ja palautumiseen liittyviä kirjoja ja toimittanut lukion ja yläasteen oppikirjoja.
Koulutus ja opinnot
Katja Lilja on peruskoulutukseltaan FM (pääaineena teoreettinen filosofia) ja TtM (pääaineena liikuntalääketiede). Yliopisto-opintoja on suoritettuina myös muun muassa fysioterapiatieteistä, kansanterveystieteistä, viestinnästä, sosiologiasta, ravitsemustieteistä, tanssi- ja teatteritieteistä sekä tanssipedagogiikasta. Tällä hetkellä hän valmistelee filosofisen fenomenologian ja neurotieteiden alaan kytkeytyvää väitöskirjaa työnimellä Embodied Consciousness Jyväskylän yliopistoon.
Akateemisten opintojen lisäksi Katja on jatkotason iyengarjoogaopettaja (junior 2, nykyinen taso 2) ja pilatesopettaja (Stott basic, intermediate ja advanced matt sekä laitepuolelta Stott Reformer sekä Somatic pilates laiteohjaajakoulutus). Hän on myös F.A.F.:n lisensoima Personal Trainer ja hän on suorittanut ohjaajakoulutukset muun muassa ryhmäliikunnasta, vesiliikunnasta, sisäpyöräilystä, balletonesta, forzasta ja Movement Stick -harjoittelusta.
Katja seuraa liikuntalääketieteen tutkimusta ja päivittää osaamistaan säännöllisesti osallistumalla alan konferensseihin ja luennoille. Iyengarjoogan osaamista hän syventää säännöllisesti mentorinsa, David Melonin, sekä muiden senior-opettajien järjestämissä koulutuksissa eri puolilla Eurooppaa. Toinen erityisen tärkeä mentori, kollega, ystävä ja yhteistyökumppani Katjalle on New Yorkissa asuva jooga-, movement- ja tanssinopettaja Carrie Owerko. Säännöllinen yhteydenpito ja yhteistyö Carrien kanssa inspiroi Katjaa kehollisesti ja älyllisesti eli kehollis-älyllisesti!
Lue Katjan lyhyt haastattelu Kuntoplus.fi
Lue tästä Katjan kirjoittama artikkeli käsinseisonnan harjoittelusta, joka on julkaistu Ananda-joogalehdessä vuonna 2019.